středa 1. května 2013

Rebarborová buchta s arašídovou drobenkou

Mamka má na zahradě rebarboru, dostala ji od babičky. Loni jsme tak nějak něvěděli, co s ní. Napadaly mě a nacházela jsem jenom klasické hodně sladké buchty a koláče. Takže nám vykvetla a my jsme ji na nic nepoužili (sbírá se před rozkvětem). Letos se ale víc pohybuji na různých stránkách a blogách a najednou na mě začínají vyskakovat recepty s rebarborou. Vydala jsem se teda k mamce, natrhala rebarboru a hnala se na koláč. Původně jsem teda na dnešní dopoledne měla naplánovaný úklid. Ale když mě ta buchta pořád ležela v hlavě a já ji musela zkusit.




Suroviny:
150g polohrubé pšeničné mouky
190g špaldové celozrnné mouky
75g třtinové cukru
2 vajíčka
1 lžíce oleje
170g bílého jogurtu
150g polotučného mléka
1 prášek do pečiva
1/2 lžíce kardamonu
vanilkový cukr (ne vanilínový)!!!

6 velkých stonků rebarbory

Drobenka:
15g másla
30g arašídového másla
25g třtinvoého cukru
50g špaldové celozrnné mouky

Na vymazání plechu:
máslo, špaldová krupice


Suroviny na těsto smícháte. Nejprve sypké věci, pak ty mokré :-P a vylejete na vymazaný a vysypaný plech.

Pozn. snad jen, pokud stále nevlastníte chia semínka (a to se vám teda divím, když o nich pořád píšu :-D), tak tam přidejte vajíčko a jeden bílek.

Rebarboru oloupete a nakrájíte na kousky.

Pak vložíte do vroucí vody a povaříte tak jednu až dvě minuty. Já jsem napoprvé ji tam nechala moc dlouho a měla jsem z toho takovou rozblemcanou hmotu. Takže jsem běžela k mamce pro další stonky. Druhý pokus pak už vyšel.

Pak ji zcedíte . Má vypadat takhle nějak. Pokud z toho máte spíše blátíčko, měli jste ji ve vroucí vodě příliš dlouho.


Dáte ji na těsto. Já měla jenom tři stvoly rebarbory. Myslela jsem si, že to bude bohatě stačit. A fakt to nestačí. Proto jsem do receptu napsala těch šest. Nebo si tam přidejte ještě další ovoce. Třeba super by to bylo s jahodami. Akorát ty teda teď teprve na zahrádce kvetou.


Zasypte žmolenkou a dejte do trouby na 180°C asi na půl hodinky péct. 


Takhle to vypadá upečené.

A takhle nakrájené.



Na FB stránkách jsem se zmiňovala o tom, že tady teď máme na návštěvě babičku. I tato buchta u ní uspěla.  Tak že by ty zdravější buchty přece jenom byly k jídlu? :-P Jen je prej málo sladká. Ale tak, každý máme vnímání sladkého jinde, že. A já už na přeslazené buchty zvyklá moc nejsem. Takže pokud máte rádi hodně sladké, přidejte do základního těsta cukr.

Inspiraci jsem nabrala u Fit Pastelky. Včera to na mě prostě vyskočilo na bloggeru a nedalo mi to spát. http://fitpastelka.blogspot.cz/2013/04/rebarborova-buchta-s-arasidovou.html

Tak a co se bude péct zítra? :-P

Jo ještě nějaké ty základní informace o rebarboře najdete ZDE

3 komentáře:

  1. v dětství jsem ho nesnášela, ale teď bych si s chutí dala!

    OdpovědětVymazat
  2. dnes jsem hledala recept na rebarborovou buchtu a narazila jsem na Tvůj blog. Recept je supr, určitě vyzkouším a jsem ráda, že jsem našla další blog mamky, která ráda zkouší zdravé recepty! :-) Mimochodem jsem taky mamka téměř dvouletého chlapečka.
    Zvu Tě i na svůj blog http://kivibloguje.blogspot.cz/
    Hezký den přeji!

    OdpovědětVymazat