neděle 28. dubna 2013

Seitan



Seitan je vlastně čistý lepek, který nám zůstane poté, co z mouky vymyjeme sacharidy. Tady v té formě je lepek velmi dobře stravitelný. Takže pokud hledáte něco, co si dáte k příloze, budete to bílkovina a nezatíží vám trávení, směle si kupte seitan. Pakliže řešíte rodinný rozpočet, kupte si kilo hladké pšeničné mouky a seitan si doma vyrobte! Zjistíte, že je to neuvěřitelně levná záležitost. 

Pro upřesnění, tohleto nemá nic společného s pečivem. Tohle je alternativa masa. Lepek je bílkovina ;-)

Kilo mouky smíchejte s půl litrem vody. Můžete zrovna přidat nějaké bylinky a shoyu. Až se vám bude s těstem špatně pracovat, vysypte si ho na vál a dále zpracujte rukama. Musíte vyrobit vláčné, kompaktní těsto. Čím víc práce si dáte s propracováním těsta, tím líp vám pak bude držet při vymývání pohromadě.

 Takto vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechejte hodinu odpočinout. 

Vložte do cedníku na těstoviny, ten do původní velké mísy a tu do dřezu. 

Napusťte vodu a promývejte těsto. Vodu několikrát vyměňte. Postupně bude mít těsto tendence se rozpadávat, snažte se jej držet pohromadě. Tady se zúročí to, jak dobře máte propracované těsto. 

 Konec vymývání poznáte tak, že voda je čirá, takže jste už vymyli všechny sacharidy z těsta. Zůstane vám vazká mozkovitá hmota - čistý lepek. Její množství je asi 1/3 původního objemu těsta.


Těsto si nakrájejte na kousky. Udělejte si je menší než já. Viděla jsem i těsto stříhat nůžkami. 

Poté vložte do vroucí vody, kde máte nějaké to koření a shoyu a vařte. Těsto opět nabude. Takže i když se vám bude zdát, že je té hmoty málo, tak pak najednou zjistíte, že z toho kila mouky v pohodě nakrmíte celou rodinu. Vařte asi hodinu. Nechte vychladnout a vymačkejte z toho vodu. Skladujte v ledničce. Vydrží to až týden. Doporučuji to zrovna dávat do ledničky v nějaké marinádě tak, aby to natáhlo chuť.

 Pracujte s tím pak jako s jakýmkoliv jiným masem. Dobrou chuť ;-)


Btw. to bylo doma údivu, když jsem oznámila že jdu z mouky vyrobit maso. Skoro jako kdyby se měla voda měnit ve víno :-D


1 komentář:

  1. Tý jo! tak to sem snad nikdy neviděla! :D Takhle "vyrábět maso"! :D Možná to někdy zkusím! :) Díky za postup :)

    OdpovědětVymazat