neděle 16. listopadu 2014

14 dní bez lepku

   
   Vyplynulo to jen tak ze situace. Moje plíce začali na podzim stávkovat. Podle čínské medicíny je podzim  období kovu a orgány k němu jsou plíce a tlusté střevo. Zamyslela jsem se a došlo mi, že to může mít souvislost. Už na jaře při akupunktuře mi vyšlo i slabší tlusté střevo a v průběhu května jsem se dozvěděla od jedné paní doktorky, že je docela běžné, že alergici mají zhoršenou funkci tlustého střeva.
    Krom toho jsem kdysi na přednášce Sama Fujeri slyšela doporučení, že 3 týdny bez lepku nám umí krásně nakopnout imunitu. Pátrala jsem po článcích o očistě plic a nacházela zároveň doporučení očistit i tlusté střevo. Jaká to náhoda, že. Tlustému střevu nedělají dobře, tedy spíše zahleňují ho mléčné výrobky a lepek. Vzhledem k tomu, že mléčné výrobky téměř nejím. další adeptem na vyřazení z jídelníčku je právě zmiňovaný lepek. Husté. Ještě chvíli jsem tu myšlenku v sobě nechávala uzrát a pak jsem zjistila, že vlastně zcela podvědomě mám při jezení jídla z pšenice takový divný pocit. Nakonec jsem se zcela vědomě rozhodla, že lepek jíst nebudu.
   Zrovna včera jsme se o tom bavili s kamarádkami a já jsem zjistila, že přechod na bezlepkovou stravu byl u mě vlastně takový plynulý. Nebylo to nic ze dne na den. Týden jsem vlastně ještě jedla tak, že jsem si sem tam něco s lepkem dala. Tedy jde hlavně o pečivo. Pak jsem se jednoho dne rozhodla, že skočím do našeho místního obchodu a nakoupím bezlekové příhlohy - jáhly, pohanku, rýžové těstoviny.... a od toho dne se snažím stravovat bezlekově. 
    Pravda, mám to jednodušší oproti celiakům, že nemusím striktně hlídat složení a ten lepek tam hledat i v minumálním množství. Zcela pocitově vnímám, že jakékoliv omezení lepku v jídle mému tlustému střevu pomůže. 

    Co jsem tedy zjistila za prozatimních 14 dní?
- líp dopnu rifle
- nejsem tolik unavená
- mám lepší náladu
- nepotřebuji si náladu tolik zlepšovat jídlem

  U mě se toho vlastně moc nezměnilo, jen prostě používám bezlepkové vločky a bezlepkové přílohy.
Zkusila jsem i upéct bezlepkové pečivo, kde jsem použila bezlepkovou mouku. Ale po prostudování složení jsem se rozhodla, že z takové mouky už péct prostě nechci. Je to samý roztodivný škrob a pečivo mi vrzalo mezi zuby. To si radši udělám kukuřičné placky ;-)

  Krom toho se mi do rukou dostala zajímavá knížka a to celé mě vyhecovalo k tomu, že jsem opět založila skupinku o jídle. Máte-li zájem, přijďte se do ní mrknout.