Suroviny:
500g červená řepa
1 lžíce olivového olehe
3 lžíce balsamico ocet
sůl, pepř, majoránk
česnek
Červenou řepu, nejlépe
z vlastních zdrojů, si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vkládáme do
nižšího nepřilnavého pekáčku anebo do pekáčku vyloženého alobalem. Na řepu
přijde olivový olej, balsamico ocet, sůl, pepř, majoránka, podle chuti česnek.
Česnek můžete dát protlačený nebo vcelku i se slupkou. Pořádně promícháme a
přiklopíme nebo přikryjeme alobalem. Mně se osvědčil právě nižší titanový
pekáček. Je důležité, aby nad řepou už nebylo moc místa. Při použití alobalu se
může stát, že se řepa k alobalu připeče.
Pečeme při 200°C asi
1,5 hodiny. Asi tak 3x prohrábneme. Balsamico ocet se zredukuje a řepě dá
nasládlou chuť.
Pokud jste jedli jenom
zavařenou červenou řepu z jídelny a pak jste se zařekli, že už nikdy řepu
do pusy nedáte, zkuste to překonat a tuhle pečenou si udělejte. Baví mě ji
připravovat pro návštěvy. Sledovat jejich zděšený výraz a dotazy: “To je fakt řepa?“
„Ty jsi nám k nedělnímu obědu přichystala řepu?“ Ano, přichystala. Zkuste
kousek a uvidíte. Jejich výrazy zděšení se mění s každým kousnutím nejprve
k plachému a pak už normálnímu úsměvu. Najednou z jejich úst slyším:
„Ty jo, to je dobré. Dáš mi recept domů?“ Opravdu jsem žádný jiný recept
nerozdala tolika lidem jako recept na pečenou červenou řepu. Naposledy jsem si
ji vzala upečenou v krabičce na víkendový kurz, dala kolovat na ochutnání a asi
tři kolegové odcházeli s receptem.
Dobrou chuť
Červenou řepu dvakrát nemusím, ale tohle vypadá vážně hodně dobře :))) Uvidím :)))
OdpovědětVymazat