Suroviny:
300ml mléka
1 vejce
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušeného česneku
2 lžíce Solamylu nebo bramborové kaše
250g pšeničné polohrubé mouky
250g pšeničné hladké mouky
½ čerstvého nebo 1,5
lžičky sušeného droždí
1 lžička medu případně cukru
Suroviny vložíme do pekárny na chleba, nejprve tekuté suroviny,
poté sypké, škvarky dávám úplně nahoru a zapneme program Těsto. Po vykynutí
těsto přendáme na vál, trochu propracujeme a vytvoříme požadované tvary.
Nejraději dělám kaiserky. Z tohohle těsta jdou krásně udělat, nelepí si.
Ani není potřeba vál nějak výrazně podsypávat další moukou. Pokud neumíte
kaiserky, dají se dělat pletýnky nebo bulky. Klademe na pečící papír na plech a
necháme půl hodiny pod utěrkou ještě kynout.
Troubu si mezitím předehřejeme na 200°C. Před vložením do trouby
potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 200°C 10 minut, poté troubu stáhneme na
°180°C a dopékáme asi 20 - 25 minut. Vytažené kaiserky necháme vychladnout na
mřížce.
Bylo by asi vhodné tady popsat, jak se taková
kaiserka umotá. Protože ten tvar je opravdu efektní. Uválí se váleček,
udělá se suk a ty konce se ještě jednou obtočí. Celé si to pak před položením
na plech srovnejte, aby prameny byly pravidelné. Někdo nechává vrchní konec
venku, já ho podkládám dospodu, aby výsledný tvar byl celistvější. Nevím,
jestli mám dobré popisovací schopnosti anebo by bylo spíše lepší natočit nějaké
krátké video, kde kaiserky přímo umotám. Ale věřte, že jak jednou přijdete mezi
své známé s kaiserkama, budou nevěřícně zírat, že tohle jste vyrobili
sami.
Jak umotat kaiserku - https://www.facebook.com/
Žádné komentáře:
Okomentovat