Levné, chutné, jednoduché
Suroviny:
500g nahrubo nastrouhaná mrkev, popřípadě k
tomu přistrouhnout trochu petržele nebo celeru
2 vajíčka
50g jemné ovesné vločky
1 lžíce
lahůdkové droždí
1 cibule
3
stroužky česneku
sůl,
pepř, majoránka
chlebová
strouhanka podle potřeby
Začneme tím, že si oškrábeme mrkev a na hrubém
struhadle nastrouháme. Poté ji podusíme, aby nám změkla a dostala nasládlou
chuť. Necháme ji vychladnout a nachystáme si ovesné vločky. Používám jemné
ovesné vločky. Pokud by se vám nelíbilo, že je ve struktuře karbanátku vidíte
celé, není nic jednodušší než si je namixovat. Mimochodem rozmixované ovesné
vločky používám hojně k zahušťování namísto klasické jíšky. Už jsem
s tím zahušťovala segedínský guláš a manžel dokonce říkal, že chutná líp
než zahušťovaný jenom moukou.
V míse tedy smícháme vychladlou podušenou
mrkev, ovesné vločky lahůdkové droždí, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný
česnek, vajíčka, sůl, pepř a v dlaních promnutou majoránku. Všechno
pořádně promícháme a vytvoříme kompaktní hmotu tak, aby se nám karbanátky
nerozpadávaly. Pokud se nám zdá těstíčko stále trochu řídké zahustíme ještě
vločkami anebo chlebovou strouhankou. Tu si dopředu chystáme tak, že si usuším
chleba, peču domácí kváskový, a rozmixuji.
Poté mokrýma rukama vytváříme karbanátky,
klademe na nepřilnavý pekáček nebo do pekáčku, který si vyložíme pečícím
papírem. Pečeme na 180°C asi 40 minut. V půlce pečení karbanátky otočíme.
Necháme opéct z obou stran dozlatova.
Pokud nemáte doma lahůdkové droždí, můžete ho
v receptu vynechat. Ale doporučuji skočit do nejbližší zdravé výživy a
pořídit si ho. Dodá tomuto jídlu zajímavou, plnější chuť. Taktéž pokud nechcete
použít vločky a chlebovou strouhankou, lze dát klasickou strouhanku. Ale
okrádáte se o bílkoviny a složené sacharidy.
Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší
a jogurtovým dipem. Dobrou chuť.
Mňam, tak tohle zkusím určitě :)) Vypadá to úžasně :)))
OdpovědětVymazat