Rybíz jsem nikdy nemusela, přijde mi už opravdu dost kyselý. To už jsem vzala na milost raději maliny, které má babička opravdu na zahrádce spousty. Jenže letos je můj 3,5 letý syn zvládl jíst po hrstech, takže na žádnou buchtu s nima nedošlo. Oproti tomu známá má na zahradě hodně rybízu a nabídla mi, že se na něj můžu přijít. A manžel si vzpomněl, že jako dítě měl rád rybízový koláč. Takový ten, nízký, hodně posípátka a nakyslá chuť rybízu. Zagůglila jsem a hned prvním výběrem receptu jsem se trefila do manželovi chuti. Tady je:
Polohrubá mouka | 300 g |
Cukr krupice | 180 g |
Prášek do pečiva | 1 balíček |
Vejce | 2 ks |
Rostlinný olej | 4 lžíce |
Mléko vlažné | 250 ml |
Rybíz čerstvý i zmražený | |
Citronová kůra | 1 ks |
Cukr krystal nebo krupice | 120 g |
Hrubá mouka | 120 g |
Máslo | 80 g |
Smícháme suché části těsta, promícháme, přidáme tekute a znova důkladně promícháme. Na plech s pečícím papírem vylejeme těsto, poklademe obraný a umytý rybíz. Nahoru přijde drobenka, u nás jí říkáme posýpátko. Vznikne prohnětením másla, mouky a cukru. K prohnětení používáme ruce a vznikne nám sypká hmota. Pokud je málo sypká, přídáme mouky. Nasypeme ji nahoru na rybíz. Pečeme na 170°C asi 45min.
Zdroj zde
Žádné komentáře:
Okomentovat