Nebojte se, pojďte do toho, jde vlastně jenom o
smíchání vody s moukou. Pokud se kvásek nezadaří, k žádné velké
finanční ztrátě nedojde. Kvásek voní krásně po zkvašeném ovoci. Někdy
v něm cítím jablka, jindy banány. Pokud ucítíte aceton (ředidlo), začněte
s kváskem znovu.
Suroviny:
4x 100g žitné chlebové mouky
4x 100g vody
Den 1 Smícháme
100g vody a 100g žitné chlebové mouky, pořádně promíchám. Skleněnou nádobu
přikryjeme fresh folií. Do fresh folie uděláme asi pět dírek nožem a necháme
stát na lince do druhého den.
Den 2 Kvásek
se začal lehce nadzvedávat a začínají se dělat bublinky. Raději jsem ho
přendala do větší skleněné nádoby. Přidala 100g žitné chlebové mouky a 100g
vody, promíchala a zakryla folií. Můžete od začátku zrovna použít větší
nádobu.
Den 3 Asi
po 12ti hodinách začne kvásek mohutně nabývat na objemu. Opravdu hodně vyskočí,
objeví se velké bubliny. Jakmile začně viditelně padat, snědl všechen škrob
v zrnu a je nutno ho dokrmit. Přidáme 100g vody a 100g žitné chlebové
mouky.
Den 4 Gratuluji,
kvásek je hotový a můžeme z něj péct.
Na začátek není nový kvásek tolik silný, takže je
velmi pravděpodobné, že první Vaše chleby budou placáčky. Nenechte se však
odradit a zkoušejte dál. Postupným novým a novým rozkvašováním nabere kvásek na
síle a chleby začněte mít výstavní. Nenechte se odradit prvními nezdary. U nás
se domácí chleba snědl vždycky, ať měl tvar jakýkoliv. Pro povzbuzení jsem
připojila fotku mého prvního chlebu.
Uchovávání kvásku v ledničce: Při
každém rozkvašování kvásku na nový chleba, nezapomeneme odebrat lžíci kvásku a
uskladnit ho v ledničce, v nádobě s nedošroubovaným víčkem, aby
měl šanci lehce dýchat. Takto uskladněný kvásek vydrží zhruba týden. Před
dalším pečením je potřeba tuto lžíci kvásku rozmíchat s vodou a moukou. A
následně znova odebrat do lednice. Kvásek skladovaný v ledničce Vám vydrží
roky.
Pokud
si opravdu netroufáte na kvásek sami a přesto byste chtěli péct kváskový
chleba, pak na stránkách http://www.pecempecen.cz
je Kvásková mapa, kde se můžete mrknout, jestli Vám kvásek někdo v okolí
není ochotný darovat.
Porovnání droždí a žitného kvásku - zde
Ten chleba vypadá skutečně luxusně :)) Úplně jako z obchodu :))
OdpovědětVymazat